Ukupan Agrobudžet za 2018. godinu iznosi 39.955.000,00 € i veći je za 8,5 miliona € ili 26,8% u odnosu na prošlu godinu.

Agrobudžet predstavlja zbir sredstava iz nacionalnog budžeta, evropskih fondova i veoma povoljnih kreditnih aranžmana, koji su ugovoreni tokom prošle godine sa Svjetskom bankom i Međunarodnim fondom za razvoj poljoprivrede – IFAD-om.

Zabilježen je rast izdvajanja iz nacionalnog budžeta za 1,9 miliona €. Obezbijeđen je širi obuhvat korisnika, uključivanje znatno većeg broja malih gazdinstava u sistem premija. Širi obuhvat i uključivanje malih gazdinstava je izraz dodatne pravednosti, uvažavanja realnih struktura – odnosno broja grla i veličine zemljišnih parcela. Povećanim obuhvatom korisnika stvara se bolja osnova za pregovaračku poziciju sa EU, kako bi crnogorski farmeri dobili premije iz EU budžeta, po modelu kako taj značajni podsticaj koriste farmeri širom Evrope.

Kroz Agrobudžet za 2018.godinu poboljšati uslovi za dobijanje premija, povećaće se pojedinačne premije, realizovati projekti IPARD, IFAD i MIDAS II.

Za detaljnije informacije možete pročitati saopštenje Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja na ovom linku.